Houten trap prijs informatie

Bent u op zoek naar een houten trap prijs informatie? Dan bent u hier aan het juiste adres. Wilt u gebruik maken van die verspilde open ruimte op zolder, maar houdt de gevaarlijke uitklapbare ladder je tegen? Of is uw huidige mastodont van een trap in de woonkamer een doorn in het oog? Dan kan een nieuwe houten trap de oplossing zijn voor u. Een houten trap past binnen elke woning en is zeer duurzaam. Bent u benieuwd naar wat dit perfecte plaatje zou kosten? Lees dan zeker verder.

Inhoudsopgave van deze pagina

  • Wat bepaalt de prijs? Welke onderdelen bepalen de prijs van een houten trap.
  • Besparen op de prijs. Handige tips om te besparen op de totaalprijs van een houten trap. Wat kun je zelf doen en welke trucs en tips zijn er nog meer.

Maak gebruik van onze handige offerteservice en vergelijk prijzen van schrijnwerkers

Zonder verdere verplichtingen…

Voor- en nadelen van een houten trap

Waarom kiezen voor een houten trap?

Er zijn heel wat redenen om te kiezen voor een houten trap. Zoals hierboven vermeld passen ze in elk interieur en zijn ze stevig. Onderstaande info overtuigt u zeker van de meerwaarde van een houten trap.

Authentieke of robuuste look in uw woning

Een houten trap geeft uw woning meteen een eigenwijze look. Dankzij de verschillende houtsoorten en talloze afwerkingsmogelijkheden kan een houten trap passen binnen elk interieur, van landelijk tot ultra modern. Zo zijn bijvoorbeeld de lichtere houtsoorten met een fijne afwerking perfect voor een Scandinavisch interieur.

Stevig materiaal voor intensief gebruik

U en uw gezin gaan de trap meerdere keren per dag op en af, het moet dus bestand zijn tegen intensief gebruik. Daarom is het belangrijk dat een trap bestaat uit een sterk materiaal, wanneer u kiest voor een volhouten trap bent u zeker gerust. Hout is een sterk materiaal dat in optimale staat blijft mits het juiste onderhoud. 

Duurzame keuze – meerdere houtsoorten

Er zijn heel wat verschillende houtsoorten om uit te kiezen voor een houten trap. Van Eik tot Grenen, er is een houtsoort naar ieders wens. De volhouten en dus meest kwalitatieve keuzes zijn beuk en eik. Deze houtsoorten zijn zeer sterk en uitermate geschikt voor intensief gebruik. Wilt u een iets budgetvriendelijkere oplossing, kies dan voor rubberwoord, grenen of vurenhout. Deze zijn ook stevig, maar vragen iets meer onderhoud. De duurzaamheid zit niet enkel in de houtsoort, maar ook in de regelmatige behandeling met beits of vernis.

houten trap prijs

Beschikbaar in verschillende afwerkingen

Dankzij beits en vernis kunt u een houten trap volledig naar uw smaak afwerken. Wilt u een donkere trap met weinig nerven en knopen? Dan kunt u een beukenhouten trap afwerken met een verdonkerende beits. Naast de behandeling zijn er nog andere afwerkingsmogelijkheden. Zo zijn er verschillende soorten trapleuningen en bekleding van de treden. Kortom een houten trap kan volledig voldoen aan uw noden en wensen.

Meer over de prijzen van houten trappen

Wat is de kostprijs van een houten trap?

Het aankopen en laten plaatsen van een houten trap kost gemiddeld tussen €1.500 en €10.000. Alles hangt af van de soort trap die u wenst. Een rechte trap zonder draaiing zal minder kosten dan eentje met één of meerdere bochten. Ook de houtsoort en afwerking zullen de prijs mee bepalen. De prijs wordt steeds opgebouwd uit de nodige materialen en de werkuren van de vakman(nen). Er zijn dus heel wat aspecten die meespelen bij het bepalen van het prijskaartje van uw project.

Uit het goede hout gesneden
houten trappen prijzen

Verschillende houtsoorten voor trappen en hun prijzen

Er zijn verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor het maken van een trap. Hierbij wordt gekeken naar de stevigheid en dat het hout zo weinig mogelijk splintert. Elke houtsoort heeft unieke eigenschappen en een eigen kostprijs. Lees er hieronder alles over.

Beuken trap – wat is de prijs?

Er zijn verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor het maken van een trap. Hierbij wordt gekeken naar de stevigheid en dat het hout zo weinig mogelijk splintert. Elke houtsoort heeft unieke eigenschappen en een eigen kostprijs. Lees er hieronder alles over.

De prijs van eikenhout voor uw trap

Eik is een hele populaire houtsoort voor een trap. Dat komt door de vele mogelijkheden in afwerking, het kan zowel licht als donker gebeitst worden. Zo past een eiken trap bij elke woning. Eik is een hele stevige houtsoort dat lang mee gaat, daar hangt dus ook een prijskaartje aan vast. Over het algemeen kost een eiken trap tussen €2.000,- en €10.000,- inclusief afwerking, werkuren, plaatsing, … De prijs hangt af van de grootte van uw project en de gekozen afwerking.

Rubberwood voor uw trap – de prijs

Rubberwood komt zoals de naam al verklapt van de rubberboom, dit is een ecologisch alternatief omdat dit hout uit beheerde plantagebossen komt. Deze houtsoort wordt voor allerlei functies gebruikt zoals meubels. Het is dan ook een sterke houtsoort die makkelijk te bewerken is. Bovendien zal het nauwelijks krimpen of uitzetten, wat een trap ten goede komt. Kiest u voor een rubberwood trap dan betaalt u gemiddeld 30% minder dan voor andere harde houtsoorten zoals eik en beuk. Let wel, het materiaal is minder duurzaam en vraagt dan ook een intensief onderhoud.

Vurenhout als materiaal voor een trap – de kostprijs

Vurenhout en grenenhout komen beide van een naaldboom. Vurenhout is iets lichter van kleur. Beide houtsoorten zijn goedkoper, maar ook iets minder stevig. Om de duurzaamheid te verhogen is het van groot belang dat de trap regelmatig en grondig onderhouden wordt met beits of vernis. Deze houtsoort heeft een heel uitgesproken patroon met veel knopen en nerven, perfect voor een rustieke toets. Zoals gezegd is deze houtsoort minder duur, de kostprijs start al vanaf €550,-.  

prijsbepaling – inzicht in de kostprijs

Wat bepaalt de prijs van een houten trap?

Naast de houtsoort zijn er nog elementen die de prijs van een houten trap doen stijgen of dalen. Veel hangt af van uw woning en de plaats die u heeft voor de trap. Daarnaast zijn er nog uw persoonlijke keuzes in afwerking. Onderstaande elementen bepalen de prijs van uw nieuwe trap.

Het model van de trap

Er zijn heel veel verschillende trappen: een draaitrap, wenteltrap, halfslag trap, zwevende trap of een rechte trap. Bovendien kunt u kiezen voor verschillende bochten in een trap. De goedkoopste optie is uiteraard de steektrap of rechte trap, dit is het meest simpele ontwerp en vraagt dus ook minder werk en materiaal. Elke bocht of draai zorgt voor een meerprijs, maar vaak kunt u niet kiezen en zal de trap op basis van de plaats die er is in de woning ontworpen worden.

Soort trap:Prijsindicatie:
Steektrap€1.500,- tot €5.000,-
Trap met 1 kwartdraai€3.500,- tot €5.000,-
Draaitrapvanaf €2.000,-
Wenteltrapvanaf €3.000,-
Zwevende trap vanaf €4.000,-
Bloktrap€7.000,- tot €9.000,-
Z-trap€7.000,- tot €9.000,-

Open of gesloten trap

Bij een gesloten trap zitten er houten panelen tussen de treden, dat heet stootborden. U kunt dus niet tussen de treden heen kijken. Een gesloten trap zal meer kosten omdat er ook meer materiaal nodig is. Bij deze trap zal de warmte beter worden tegengehouden en wordt het geluid gedempt. Maar wanneer u een trap wilt die opgaat in de omgeving en licht doorlaat, dan kiest u beter voor een open trap. Een gesloten trap kost tussen €125,- en €225,- meer per trede dan een open exemplaar.

Afwerking van de gekozen trap

Bij een houten trap kunt u kiezen voor verschillende afwerkingen, van de behandeling van het hout tot de bekleding van de treden. Voor de veiligheid kiest u misschien voor een trapleuning in hetzelfde hout en led verlichting voor ’s nachts. Ook de afwerking van het trapgat kunt u kiezen. Al deze opties en extra’s zorgen ervoor dat de prijs stijgt.

Houten trap zelf plaatsen of laten installeren door een vakman

Bent u een handige Harry en wilt u de trap zelf installeren, dat kan! Hierdoor kunt u besparen op werkuren en verplaatsingskosten. Het is wel belangrijk dat u weet wat u doet, want de veiligheid is van groot belang bij een trap. Heel wat firma’s bieden bouwpakketten aan met deels gemonteerde stukken, dat maakt het een stuk makkelijker om zelf uw trap te plaatsen. U kunt zelfs een trap kopen bij de doe-het-zelf-zaak in uw buurt, deze prijzen starten vanaf €500,- voor een rechte beuken trap.

Wanneer u beroep doet op een vakman betaalt u uiteraard meer, de kostprijs voor de plaatsing start bij €1.500,-. U hoeft u echter geen zorgen te maken over de veiligheid en stevigheid van de trap. Daarnaast wordt alles exact opgemeten en bent u er dus zeker van dat het perfect past binnen uw woning. Bovendien is een vakman verzekerd voor moest er een fout of probleem opduiken voor, tijdens of na de plaatsing.

Afmetingen van de trap en van het trapgat

Er bestaan trappen in standaard maten en deze zijn het voordeligst. Heeft u hele hoge plafonds en een heel breed trapgat? Dan zult u extra betalen omdat er meer materiaal nodig is om de trap te kunnen maken. Gaat het eerder om een kleine, lage zoldertrap, dan zal de prijs zakken. Bij een trap geldt dus de volgende regel: hoe groter de afmetingen, hoe meer materiaal, hoe meer werkuren en hoe duurder de trap.

Men krijgt waar voor zijn geld